Pages Navigation Menu

Promoure la solidaritat entre els pobles i el seu benestar

Presentació de MAR CRÍTICA amb un debat sobre la Mediterrània en crisi, el dia 14 al CCCB

El tercer #DossierCRÍTIC serà presentat públicament el pròxim dimecres 14 de desembre, a les 19 hores, en un acte a l’Auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Serà un debat sobre la crisi de la Mediterrània, amb tres ponents que han participat d’alguna manera o altra en la revista: el filòsof i escriptor Santiago Alba Rico, l’economista Arcadi Oliveres i la responsable de Món àrab i Mediterrània de l’IEMed, Lurdes Vidal. La moderació anirà a càrrec de Mar Carrera, periodista i editora de Pol·len, amb qui hem coeditat els tres Dossiers CRÍTIC apareguts fins ara. Com sempre, els subscriptors i les subscriptores del nostre mitjà poden reservar places a les primeres fileres de l’Auditori, enviant un mail a info@elcritic.cat.

La nova revista monogràfica anual ha comptat amb el suport econòmic de la Fundació Flama i això ha permès un reforç important dels continguts i de l’espai per desenvolupar-los. Així, MAR CRÍTICA compta amb 136 pàgines de reportatges, entrevistes i articles d’anàlisi i opinió sobre un dels grans temes del 2016: la crisi de la Mediterrània. Els anteriors dossiers van ser de 100 pàgines cadascun. Hem augmentat gruix i per tant, també els bons continguts.

 

De fet, la revista està pensada com un viatge periodístic per la Mediterrània i tots els seus conflictes. Analitzem la crisi dels refugiats i les polítiques de l’Europa-fortalesa, l’emergència de la islamofòbia al vell continent, l’aparició i consolidació d’Estat islàmic i els punts de connexió entre les revoltes de les ‘primaveres àrabs’ i les lluites per l’aprofundiment democràtic i social a les dues ribes del Mare Nostrum. MAR CRÍTICA és producte d’un treball de gairebé un any de feina i ha estat coordinada pels periodistes especialitzats en política internacional Antoni Trobat i David Forniés, col·laboradors habituals de CRÍTIC. 

El tercer #DossierCRÍTIC inclou entrevistes a Robert Fisk, periodista i escriptor britànic resident a Beirut i especialista en l’Orient Mitjà; Rafael Poch, corresponsal de ‘La Vanguardia’ a París i una de les plomes més incisives del periodisme català; i Lurdes Vidal, responsable de l’Àrea de Món Àrab i Mediterrani de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED). La revista inclou aportacions de Santiago Alba Rico, Arcadi Oliveres, Jordi Armadans, Natalia Andujar, Özgur Gunes Özturk, Ana Alba, Cristina Mas, Blanca Llum Vidal, Pere Perelló o Eduard Ramírez, entre d’altres. El Dossier es tanca amb un reportatge sobre la batalla de Kobane en format de novel·la gràfica, il·lustrat per Andrea Lucio a partir del guió de Laia Soldevila i Antoni Trobat. El disseny va a càrrec d’Helena Olcina de Fàbrika Gràfika.

 

L’objectiu de la revista l’explica el periodista Sergi Picazo en l’article que obre el nou Dossier CRÍTIC: “pensar, qüestionar-nos i reflexionar amb sentit crític sobre què carai passa avui a la Mediterrània”. “L’odi, la xenofòbia o el racisme es basen en els mecanismes de la por. La por es basa, sobretot, en la ignorància i el desconeixement de l’altre. Necessitem un periodisme que ens ajudi a entendre el món”, explica Picazo. Joan Fradera, de la Fundació Flama, explica que “hem fet aquest viatge amb una companyia immillorable, la d’un conjunt de persones compromeses amb la dignitat humana, analistes i activistes, que no dubtes, com el poeta de Florència, a baixar als inferns (en aquest cas, prou reals) de la barbàrie, totes elles coordinades per l’equip de periodistes que formen la redacció del CRÍTIC”.

Periodisme amb el suport de la Fundació Flama

 

La Fundació Solidària Flama és l’entitat que enguany ha donat suport al #DossierCRÍTIC. L’aportació de Flama ha permès un reforç important dels continguts i de l’espai per desenvolupar-los. Flama és una iniciativa sorgida de la societat organitzada, amb l’objectiu de promoure la solidaritat entre els pobles i el seu benestar d’acord amb la justícia social, la igualtat de gènere i el dret a l’autodeterminació. Actualment, la seva activitat es dirigeix principalment als països de la ribera sud del Mediterrani i de l’Orient Mitjà, prestant especial atenció a la situació de les dones en els diferents contextos socials d’aquestes àrees geogràfiques.

La col·laboració entre CRÍTICFlama és una experiència enriquidora de cooperació entre una entitat de la societat civil i un equip de periodistes per desenvolupar una revista plena de continguts amb profunditat i rigor.

FacebookTwitterEmailCompartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet sac goyard pas cher sac goyard pas cher sac goyard pas cher sac goyard pas cher sac goyard pas cher woolrich outlet woolrich outlet woolrich outlet woolrich outlet woolrich outlet