Loading

Secció: Cinema, identitat i resistència

Activitats

LlocLa riquesa cultural del nord d’Àfrica i de l’Orient Mitjà reflecteix milers d’anys de diversitat ètnic-religiosa. Des de la literatura de l’antiga Mesopotàmia fins a les pintures rupestres berbers, passant per la música sufí i les escultures perses, l’art ha plasmat realitats i percepcions molt variades. No obstant això, en l’últim segle, en els mitjans audiovisuals, en particular al cinema, s’ha construït una imatge homogènia i simplificada d’aquesta zona tan extensa del món.

En aquesta secció explorarem, amb la col·laboració d’Alberto García Ballesteros, les representacions identitàries a través del cinema dels pobles que habiten aquesta regió, fent èmfasi en aquelles expressions de resistència davant l’opressió i l’assimilació.

LAlberto García Ballesteros és llicenciat en Relacions Internacionals i treballa com a director, guionista i muntador en diversos projectes audiovisuals, sempre pròxims al desenvolupament comunitari a través de la cultura i l’art en diferents parts del món. En els últims anys ha estat treballant en Rojava (Nord de Síria) amb les institucions locals de cultura i educació, col·laborant en el desenvolupament de la cultura cinematogràfica de la regió.

  • Alberto García Ballesteros [Gener 2020] El cine y las heridas de Argelia. Llegir

El cine argelino actual ya no construye una sola identidad nacional sino que plantea y se manifiesta en muchas identidades. Probablemente en los próximos años cada vez más hombres y mujeres de Argelia compartan sus historias y sus idea de lo que es Argelia, desde dentro o desde la diáspora, desde el desierto o desde la costa, desde la fé o la laicidad y las contarán en árabe, en francés, en inglés y en todas las variantes de la lengua bereber.

  • Alberto García Ballesteros [Gener 2020] El país que no ven los mapas. Llegir

En el pasado Festival de Cannes, la mayor parte de las películas seleccionadas pasaron relativamente desapercibidas en comparación con años anteriores. Sin embargo, una de las películas en competición causó revuelo: “Si le vent tombe” (“Si el viento cae”).

  • Alberto García Ballesteros [Gener 2020] Cine kurdo y resistencia. Llegir

Este año, la pandemia del Covid-19 ha obligado a la industria cinematográfica a enfrentarse a dificultades sin precedentes. Festivales de cine de todo el mundo han sido cancelados y otros han adoptado un formato online. Entre ellos se encuentra el Festival de Cine Kurdo de Londres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *