Loading

Xerrada-debat ‘Fonamentalismes i drets de les dones, l’altra cara del patriarcat’

Data: 8 Octubre, 2018

Activitats

VídeoLlocAmb la participació de Dolores Juliano i Mariam Chmeis Kassar

La definició més estesa de fonamentalisme es relaciona amb el fet religiós: són moviments que promouen la submissió absoluta a una determinada doctrina o pràctica de manera excloent i intransigent. Aquesta realitat invisibilitza l’existència d’un altre tipus de fonamentalismes, polítics, econòmics i culturals. Existirien, d’aquesta manera, dues formes de produir pensament fonamentalista: l’una, que desconnecta el saber de la realitat i recrea una concepció del món que es tanca en si mateixa i no permet la crítica, i l’altra, que promou un determinat saber que és assumit com una veritat de sentit comú, tan evident i inqüestionable que qualsevol crítica resulta desqualificada. D’una manera o d’una altra, el fonamentalisme implica una relació específica entre saber i poder, en què una determinada concepció s’estableix com a única veritat possible.

A la xerrada debat Fonamentalismes i drets de les dones, l’altra cara del patriarcat, analitzarem alguns dels fonamentalismes que imposen determinades visions sectàries o hegemòniques sobre les dones i el seu paper, i que promouen pràctiques concretes de dominació. Úniques veritats possibles que contribueixen a limitar els seus drets.

Hem convidat Dolores Juliano, doctora en antropologia i exprofessora de la UB, per reflexionar sobre les diferents estructures, lleis i violències que són expressió del patriarcat, des de les més subtils fins a les més dures. Comptarem també amb la presència de Mariam Chmeis Kassar, membre de l’Associació Wardah Boutros for Women Rights (Líban), per explicar el projecte Campanya Nacional de Defensa de les Dones davant la Violència en les Lleis i la Societat. Una iniciativa que presenta com a principal objectiu promoure una campanya en l’àmbit nacional libanès contra la violència masclista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *